TRÄDGÅRD

Är du intresserad av en framtid inom trädgårdsbranschen? Vill du lära dig om odling, växtbeskäring och trädgårdsanläggning? Vi kan erbjuda dig en utbildning inom trädgård på vår fina växthusanläggning, ett branschnära samarbete är en viktig del i utbildningen.

På trädgårdutbildningen får du lära dig att klara av ett stort antal olika arbetsuppgifter för att möta arbetsmarknadens efterfrågan på kompetent personal inom trädgårdssektorn. På Dinglegymnasiet odlar vi grönsaker som servas i skolans matsal men också säljs ut i kommunen för att värna om lokalproducerade råvaror.

Utbildningen

Du får lära dig hur du sköter om, bygger, designar och vårdar olika typer av trädgårdsanläggningar, exempelvis trädgårdar, parker och golfbanor. Du kommer att läsa en kurs i trädgårdsmaskiner, du lär dig om hur de används och servas för ett professionellt trädgårdsarbete. Odlingen i våra växthus sköts med hjälp av skolans elever, du får lära dig vad som odlas utefter säsong och hur olika växter vårdas och sås.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Praktiska moment går hand i hand med teoretiska kunskaper om hunden. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår 18 veckor under tre år, där du får möjlighet att omsätta dina kunskaper från skolan i det praktiska arbetslivet. APL ger dig som elev möjlighet att se olika branscher inom trädgårdssektorn för att utöka din kunskap och erfarenhet.

Utbildningen

Du läser mot en yrkesexamen och kan arbeta direkt efter gymnasiet. Hos oss får du även grundläggande behörighet om du vill läsa vidare, det finns även möjlighet att läsa naturvetenskapliga kurser om du är intresserad av behörigheten.

För att se kursplanen över naturbruksprogrammet med profilen Trädgård klicka här..

Möjliga yrkesutgångar:

• Parkskötare
  • Trädgårdsentreprenör
  • Grönsaksodlare
  • Trädgårdsutbildning med naturvetenskaplig behörighet

Din framtid:

• Behörig att läsa vidare direkt efter gymnasiet
  • Börja arbeta direkt efter gymnasiet
  • Studera vidare till trädgårdsingenjör
  • Trädgårdsdesigner

Trädgårdsprofilen finns under inriktningen trädgård.
Ansökningskod: NBTRA