LANTBRUK

Är du intresserad av maskiner, skog och djurhållning? Lantbruksprofilen på Dinglegymnasiet erbjuder dig möjligheten att kombinera ett arbete mellan djurhållning och skogsbruk för ett hållbart arbete över hela året. Du får kompetens kring olika maskiner som efterfrågas på arbetsmarknaden inom lantbruk!

Du lär dig om småskaligt skogsbruk och hur du värnar om naturen. Röjning, gallring och plantering är viktiga delar av utbildningen. Mindre skogsmaskiner, röjmotorsåg och motorsåg är redskap du lär dig att använda på ett ansvarsfullt sätt i ditt kommande arbete.

Utbildningen

Arbetsmarknaden för lantbrukare är förändrad, och idag krävs kompetens inom såväl djur, odling och maskiner för att kunna arbeta hållbart över tid. En viktig del i arbetet är att kunna serva och underhålla maskinerna, vilket du kommer lära dig under din gymnasieutbildning. På Dinglegymnasiet är vi måna om att möte arbetsmarknadens krav i vår lantbruksutbildning. För att arbeta inom lantbruk behöver du vara beredd att arbeta fysiskt, och att ta mycket eget ansvar. Du kommer även att läsa en kurs i entreprenörskap och företagande för att lära dig att arbeta med eget företag. Det är det vanligaste sättet att arbeta med lantbruk.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Praktiska moment går hand i hand med teoretiska kunskaper om hunden. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår 18 veckor under tre år, där du får möjlighet att omsätta dina kunskaper från skolan i det praktiska arbetslivet. APL ger dig som elev möjlighet att se olika branscher inom trädgårdssektorn för att utöka din kunskap och erfarenhet.

Utbildningen

Du läser mot en yrkesexamen och kan arbeta direkt efter gymnasiet. Hos oss får du även grundläggande behörighet om du vill läsa vidare, det finns även möjlighet att läsa naturvetenskapliga kurser om du är intresserad av behörigheten.

För att se kursplanen över naturbruksprogrammet med profilen lantbruk klicka här.

Möjliga yrkesutgångar

  • Maskinförare
  • Lantbrukare
  • Egen företagare
  • Lantbrukare med naturvetenskaplig behörighet

Din framtid

  • Behörig att studera vidare direkt efter gymnasiet
  • Börja arbeta direkt efter gymnasiet