HÄST

Vill du kombinera din gymnasieutbildning med bred kunskap inom hästar? Drömmer du om en framtid där hästar yrkesmässigt är en del av ditt arbetsliv? Vi på Dinglegymnasiet kan erbjuda dig en intressant och lärorik utbildning inom Naturbruksprogrammet med profilen häst!
Här visar vi vår hästutbildning i film!
https://www.facebook.com/watch/?v=443193773749648

Diplomerad hästskötare

Vår hästutbildning ger dig möjlighet att göra hästskötarexamen. Genom att bli diplomerad hästskötare ökar möjligheterna till att kunna arbeta med hästar på ett yrkesmässigt plan. På examensdagen prövas dina kunskaper både praktiskt och teoretiskt av externa examinatorer, vilket ställer krav på utbildningen och på dig som förväntas arbeta som hästskötare. Du får under utbildningen även tappskokompetens samt kunskap om hur du utövar HLR. Under utbildningen lär du dig även om hästens exteriör, skötsel, hantering och behov.

Du läser mot en yrkesexamen och kan arbeta som hästskötare till exempel inom tävlingstall, ridskola eller avelstall.

Verksamheten

Dinglegymnasiet har egna och inlånade hästar i verksamheten för att bedriva rid -och hästundervisning. Vi driver en egen anläggning i närheten, vid stallet finns ridhus och fina ridvägar ute i naturen. Har du egen häst finns möjlighet att inackordera i skolans stall, och du kan till viss del använda din egen häst i undervisningen.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Praktiska moment går hand i hand med teoretiska kunskaper om hästen som individ och idrottare. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår 18 veckor under tre år, där du får möjlighet att omsätta dina kunskaper från skolan i det praktiska arbetslivet. APL ger dig som elev möjlighet att se olika branscher och stallar för att utöka din kunskap och erfarenhet.

Utbildningen

Du läser mot en yrkesexamen och kan arbeta direkt efter gymnasiet. Hos oss får du även grundläggande behörighet om du vill läsa vidare, det finns även möjlighet att läsa naturvetenskapliga kurser om du är intresserad av behörigheten.

Vi bedriver ett häst- och körundervisningssamarbete med Klockaregårdens hästverksamhet.

Möjliga yrkesutgångar:

  • Diplomerad hästskötarexamen
  • Hästskötare inriktning egenföretagare

Din Framtid

  • Behörighet till hippologprogrammet
  • Arbete inom hästbranschen direkt efter gymnasiet
  • Möjlighet till praktik utomlands
  • Förberedelse inför andra vidareutbildningar inom häst såsom hovslagare, veterinär, stallchef, eller ridlärare.
  • Hästskötare med Naturvetenskaplig behörighet

Ansökningskod: NBHAT.