DJURVÅRD

Är du intresserad av olika sorters djur? Vill du arbeta med att vårda djur eller att ta hand om exotiska djur? Hos oss på Dinglegymnasiet kan du läsa antingen djurvård eller djurparksprofil!

Djurvårdsutbildningen läser du på skolan och en stor del av undervisningen är förlagd i vårt eget djurhus. Vår djurparksprofil bedriver vi i ett samarbete tillsammans med Nordens ark.

Djurvård – behörighet nivå två

Som djurvårdselev får du lära dig om djurs beteende, om friska och sjuka tillstånd samt deras behov och miljöberikning. En viktig del av utbildningen är kunskap om hälsokontroller, sårvård och djursjukdomar. I vårt djurhus finns många olika arter bland annat, kaniner, marsvin, fåglar, chinchillor, höns och ankor. Vi erbjuder alla våra djurvårdselever medicinsk grundkurs som ger dig behörighet för att arbeta på nivå två som djurvårdare. Du kommer även att läsa hästkunskap för att få kunskap om större djur.

Djurpark – Nordens ark

Vi bedriver vår djurparksutbildning tillsammans med Nordens ark. Eleverna på djurparksutbildningen har en stor del av sin utbildning ute i deras anläggningar och djurhägn. Du lär dig att hantera vilda djur, säkerhet och slussning. Nordens ark har syftet att bevara utrotningshotade djur, vilket gör att du som elev som väljer djurparksprofilen kommer att lära dig mycket om bevarande biologi och etologi.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Praktiska moment går hand i hand med teoretiska kunskaper om hunden. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår 18 veckor under tre år, där du får möjlighet att omsätta dina kunskaper från skolan i det praktiska arbetslivet. APL ger dig som elev möjlighet att se olika branscher för att utöka din kunskap och erfarenhet.

Utbildningen

Du läser mot en yrkesexamen och kan arbeta direkt efter gymnasiet. Hos oss får du även grundläggande behörighet om du vill läsa vidare, det finns även möjlighet att läsa naturvetenskapliga kurser om du är intresserad av behörigheten.

För att se kursplanen över naturbruksprogrammet med profilen Djurvård/Djurpark klicka här..

Möjliga yrkesutgångar:

• Djurvårdare nivå två
  • Djurskötare
  • Djurvårdsinriktning med naturvetenskaplig behörighet

Din framtid:

• Djurvårdare med möjlighet att vidareutbildning till nivå tre
  • Börja arbeta som djurvårdare direkt efter gymnasiet
  • Möjlighet att studera vidare till zoolog eller djurskyddsinspektör

Djur profilen är under inriktningen djur.
Ansökningskod: NBDJU välj
djurvård eller djurpark under extraval.