Jordbruk

LANTBRUK / ENTREPRENAD

Ordförande för Ekologiska Odlare i Väst, Inger Olsson driver Bärby gård. Inger berättar att gården har drivits ekologisk sedan de startade 1994. Vi har alltid sett miljö och ekologiskt lantbruk som självklart för oss. Här på gården är ingen dag den andra lik, jordbruket med sina olika säsonger är grunden i verksamheten. Vår produktion är uppfödning av ekologiska djur till slakt. Vi är medlemmar i Kaprifolkött och säljer våra slaktdjur via dem. En annan produktionsgren som vi utvecklat genom åren är kallpressning av rapsolja. Oljan kommer från raps som odlas av oss själva och andra lantbrukare i norra Bohuslän. Den som vill jobba på lantbruk som vårt behöver vara mångkunnig och vara öppen för andra verksamheter. Det gör också att arbetsdagen blir omväxlande.

Det är svårt att få tag i utbildad arbetskraft när lantbruksföretag söker personal. LRF har räknat med att rekryteringsbehovet är närmare 300 personer per år i Västra Sverige och det utbildas mindre än 100 personer per år. Lönen är bra och du får ansvar och ett varierande arbete med bra utvecklingsmöjligheter.

På Dinglegymnasiet har du möjlighet att läsa lantbruk med inriktning mot kombinationslantbruk. Skolan har en ekologisk profil och samarbetar med lantbrukare i Västra Sverige för att du skall få en utbildning som motsvarar branschens krav. Vill du läsa vidare finns det många olika möjligheter, du kan läsa olika Yrkeshögskoleutbildningar bl.a. Agrotekniker i Skara för att bli t.ex. egenföretagare eller driftsledare vid större lantbruksföretag. Du kan också läsa den treåriga lantmästarutbildningen vid Sveriges lantbruksuniversitet.